RECEPTES: vegānu kotletes, plāceņi, falafels

Lasīt rakstu


RECEPTES: vegānu kotletes, plāceņi, falafels

Receptes Raksts pievienots: 2022. gada 16. augustā

RECEPTES: vegānu kotletes, plāceņi, falafels

Gardi, gardi, gardi!


Vai centies ievērot videi draudzīgu un veselīgu dzīvesveidu, bet tomēr garšo kotletes? Mūsdienās tā vairs nav problēma - par laimi ir pieejamas daudzas un dažādas receptes, kuru sastāvā ir veselīgas sastāvdaļas, bet to kraukšķīgā garoziņa un garšas kombinācija neatstās Tevi vienaldzīgu. Turklāt šīs kotletes būs piemērotas gan pamatēdienam, gan uzkodai, kombinācijā ar kādu lielisku mērcīti. Izmēģini arī Tu!

Kraukšķīgās vegānu kotletes ar kvinoju

Tev būs nepieciešams:

  • Kvinoja (sausa) 200gr
  • Dārzeņu buljons 400ml
  • Burkāns (liels)
  • Pētersīļi ½ buntīte
  • Sīpols 
  • Ķiploks 4 daiviņas
  • Karijs 1,5 tējk.
  • Sāls ½ tējk.
  • Pipari ½ tējk.
  • Auzu pārslas 50gr
  • Kartupeļu ciete 1 ē.k.
  • Eļļa 2 tējk.

Pagatavošana:

  1. Kārtīgi izskalo kvonoju sietā un notecini lieko ūdeni. Tad liec katlā, kur ir dārzeņu buljons un izvāri pēc instrukcijas, aptuveni 15-20min.
  2. Sarīvē burkānu, sakapā zaļumus, sīpolus un ķiploku.
  3. Pannā lej nelielu eļļas daudzumu un apcep sīpolus aptuveni 2- 3min. Tad pievieno ķiplokus un cep vēl 1min.
  4. Bļodā liec izvārīto kvinoju, burkānus, zaļumus un apceptos sīpolus ar ķiplokiem, pievieno kariju, sāli un piparus - samaisi. Pieber auzu pārslas un kartupeļu cieti un samaisi līdz masa paliek viendabīga. Ja nepieciešams pievieno vēl garšvielas un tad liec ledusskapī uz 10 min.
  5. Ar nedaudz samitrinātām rokām sāc formēt kotletes. Vajadzētu sanākt aptuveni 16 gab.
  6. Uzsildi nelielu eļļas daudzumu uz pannas un cep kotletes no abām pusēm līdz tās iegūst zeltainu garoziņu.

Pasniedzot vari pagatavot zaļumu mērci un apbērt ar sezama sēkliņām. Lai labi garšo!

Plāceņi bez rauga

Piedāvājam plāceņu recepti, kuru pagatavot ir ātri un viegli. Turklāt plāceņi ir lieliska alternatīva maizei un tie arī nesatur raugu. Ja klāt pasniegsi ķiploku - zaļumu mērci, būsi sajūsmā!

Tev būs nepieciešams:

  • Milti 2 ½ glāze
  • Cepamais pulveris 2 tējk.
  • Pārtikas soda ½ tējk.
  • Sāls ½ tējk.
  • Ūdens ½ glāze
  • Sojas biezpiens 1/3 glāze
  • Olīveļļa 1 ē.k.
  • Ābolu etiķis 1 tējk.

Pagatavošana:

  1. Samaisi miltus ar cepamo pulveri, sodu un sāli dziļā bļodā. Tad uztaisi vidū iedobīti un pievieno ūdeni, sojas biezpienu, olīveļļu un ābolu etiķi. Samaisi visu ar koka karoti līdz viendabīgas masas konsistencei. Tad turpini mīcīt ar rokām, līdz iegūsti pufīgu mīklu.
  2. Uzliec mīklai dvielīti un atstāj uz 10min. Tad sadali mīklu 8 daļās un formē nelielus plāceņus.
  3. Uzsildi uz pannas nelielu eļļas daudzumu un liec cept plāceņus. Cep aptuveni 5 minūtes no katras puses.

Vari pagatavot klāt ķiploku - zaļumu mērci ar bezpiedevu jogurtu!

Kartupeļu plāceņi ar spinātiem un sieru

Tev būs nepieciešams:

  • Kartupeļi 400gr
  • Olīveļļa 1 ē.k.
  • Svaigi vai saldēti spināti 90gr
  • Ķiploki 3 daiviņas
  • Milti 2 ē.k. pēc izvēles
  • Rauga pārslas 2 ē.k.
  • Sāls 2/3 tējk.
  • Pipari 1/4 tējk.
  • Siers 30gr
  • Rīvmaize 2 ē.k.

Pagatavošana:

  1. Izvāri kartupeļus ar mizu līdz tie paliek mīksti, nolej ūdeni un izžāvē.
  2. Uzsildi eļļu uz pannas un apcep ķiplokus dažas sekundes, tad pievieno spinātus un cep vēl aptuveni 2min.
  3. Nomizo kartupeļus un saspaidi ar dakšu, tad liec bļodā un pievieno miltus, pārslas, spinātu - ķiploku masu, sāli, piparus un visu samaisi.
  4. Formē no kartupeļu masas kotletes, centrā iespiežot nelielu iedobīti sieram. Ieliec dobītē sieru un aizspied to ciet. Tad apviļā tos rīvmaizē
  5. Uzsildi neliela daudzuma eļļu uz pannas un cep plāceņus aptuveni 3 - 5min no katras puses līdz tie iegūst zeltaini- kraukšķīgu garoziņu

Pasniegt var ar zaļumiem vai savu mīļāko mērcīti. Labu apetīti!

Falafels

Falafels ir tradicionāla austrumu un vidusjūras delikatese. To gatavo no samaltiem turku zirņiem vai pupiņām, pievienojot dažādus zaļumus un garšvielas. Ir vērts pamēģināt!

Tev būs nepieciešams:

  • Konservēti turku zirņi 400gr
  • Turku zirņu milti 2 ē.k.
  • Ķiploks 3 daiviņas
  • Sīpols
  • Pētersīļi 1 bunte
  • Ķimenes 2 tējk.
  • Žāvēts koriandrs 2 tējk.
  • Sāls 1 ½ tējk.
  • Maltie pipari 1 tējk.
  • Olīveļļa 1-2 ē.k.
  • Sezama sēkliņas

Pagatavošana:

  1. Konservētajiem zirņiem nolej ūdeni, izskalo un izžāvē.
  2. Uzsildi krāsni līdz 200gr temperatūrai un uzklāj uz cepešpannas cepampapīru.
  3. Blenderī liec turku zirņus, miltus, ķiplokus, zaļumus un garšvielas un blenderē līdz iegūsti viendabīgu masu.
  4. Ar nedaudz samitrinātām rokām formē bumbiņas. Katru bumbiņu apsmērē ar olīveļļu un tad apviļā sezama sēkliņās.
  5. Apviļātās bumbiņas liec uz cepešpannas un cep aptuveni 15min. Tad apgriez bumbiņas un cep vēl 10 - 15min vai arī līdz zeltaini- kraukšķīgai garoziņai.

Falafela bumbiņas vari pasniegt lavašā ar humusu un dārzeņiem vai arī baudīt ar kādu paštaisītu zaļumu mērcīti.

Saldo kartupeļu un kukurūzas falafels

Vegāniska falafela recepte, kas pagatavota no saldajiem kartupeļiem un kukurūzas. Tā ir ļoti veselīga, jo nesatur glutēnu, kā arī viegli pagatavojama. 

Tev būs nepieciešams:

  • Batāte 1 gab (vidēja izmēra)
  • Eļļa 2 ē.k.
  • Sīpols
  • Ķiploks 2 daiviņas
  • Auzu vai turku zirņu milti 4 ē.k.
  • Turku zirņi konservēti 800gr
  • Ķimenes 1 tējk.
  • Kūpināta paprika 1 tējk.
  • Sāls 1 tējk.
  • Malti melnie pipari 1 tējk.
  • Čilī pipari 1 šķipsna
  • Aivars vai tomātu pasta 1 - 2 ē.k.
  • Konservēta kukurūza 130gr
  • Pētersīļi vai kinza ½ glāze

Pagatavošana:

  1. Sadur saldo kartupeli ar dakšu un liec mikroviļņu krāsnī uz 10 min. Tāpat var arī ietīt follijā un likt iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 60 minūtes.
  2. Tikmēr uzkarsē pannā eļļu un liec cept sagrieztu sīpolu aptuveni 2 - 3 min, tad pievieno ķiploku un cep vēl 1 min.
  3. Virtuves kombainā liec auzu pārslas un samal miltos, tad pievieno zirņus, apceptos sīpolus ar ķiplokiem un garšvielas. Samal tā, lai paliek lieli gabali, nepārvēršot masu putrā un tad pārliec bļodā.
  4. Gatavajam kartupelim izņem mīkstumu un liec bļodā, pievienojot aivaru, kukurūzu un koriandru un samaisi. Tad atdzesē masu vismaz 30 min. Ja masa ir lipīga, tad pievieno nedaudz miltus.
  5. Kad masa ir palikusi cietāka, tad ar nedaudz samitrinātām rokām taisi bumbiņas un liec uz cepampannas, kas apklāta ar cepampapīru.
  6. Uzkarsē pannā lielā daudzumā eļļu un liec falafelus, izlīdzinot ar lāpstiņu. Cept vidēji 4 minūtes vai arī līdz zeltaini kraukšķīgai garoziņai. Tad apgriez un cep vēl tikpat ilgi. Pasniegt var ar sezama sēkliņām un humusu. Lai labi garšo!

Līdzīgi raksti

SPĒLĒT KAZINO